21:35
21 - Міжнародний день рідної мови
Мова моя барвінкова, диво моє калинове…
«Найбільше і найдорожче добро в кожного народу – це його мова, ота жива сходинка живого духу, його багата скарбниця, розум, досвід, почування»,- писав Панас Мирний.
Доки є мова, доти існує народ – так гласить народна мудрість.
Українська мова, на сьогоднішній день, посіла належне місце у нашому суспільно – громадському житті. Мабуть, жодна мова світу не зазнала таких утисків як наша. Війна проти неї почалася ще у 1622 році – наказом царя Михайла з подання московського патріарха Філарета спалити в державі всі примірники надрукованого в Україні «Учительського Євангелія» К. Ставровецького. І з цього року різноманітні укази, накази, заборони, постанови переслідували нашу рідну мову. Це і добре відомий всім Валуєвський циркуляр (1863р.), який говорив українцям, що: «Ніякої окремо малоросійської мови не було і бути не може». Емський указ Олександра ІІ про заборону книгодрукування та ввозу з – за кордону будь – якої україномовної літератури… і так аж до 1990 років. Але мова Т.Г. Шевченка, І.Я.Франка, Лесі Українки і наша з вами все витримала. Сьогодні вона офіційно визнана третьою мовою у світі за своєю милозвучністю, мелодійністю, співучістю після італійської та французької.
Двадцять першого лютого – Міжнародний день рідної мови. Кожен народ по- особливому вшановує свою рідну мову. У Лошкарівській ЗОШ І-ІІІст. з 18.02 по 22.02 пройшов тиждень рідної мови. Проведено ряд заходів під час яких учні поглиблювали знання про процес становлення рідної мови, збагачували словниковий запас гарними українськими словами ввічливості. Куратор прес – центру учнівського самоврядування зі своїми вихованцями випустили стінгазету. Вчителями української мови та літератури проведено мовну гру «Мова моя калинова», літературні читання «Мова – душа народу», класними керівниками – виховні години «Рідна мова – спраглому криниця».
Бажаючі учні з 1 по 11 клас стали учасниками Всеукраїнської українознавчої гри «Соняшник».
Ми сподіваємося, що проведення вище названих заходів переконує учнів у тому, що не варто соромитися рідної мови, нехтувати нею, а з гордістю промовляти: «Я - українець і моя рідна мова – українська»

Ю.Сацик, вчитель української мови і літератури Лошкарівської ЗОШ І-ІІІст.
Переглядів: 603 | Додав: ато | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]