18:11
Бій під Крутами - героїчна сторінка історії України
На Аскольдовій могилі
Поховали їх —
Тридцять мучнів українців,
Славних, молодих…
Павло ТИЧИНА
Бій під Крутами — бій, що відбувся 16 (29) січня 1918 року на залізничній станції Крути під селищем Крути та поблизу села Пам'ятне, за 130 кілометрів на північний схід від Києва. Цей бій тривав 5 годин між 4-тисячною більшовицькою армією Михайла Муравйова та загоном з київських студентів і бійців вільного козацтва, що загалом нараховував близько чотирьох сотень вояків. У перебігу військових дій бій вирішального значення не мав, та у свідомості багатьох особливого значення набув завдяки героїзму української молоді.
Особливо вразило сучасників поховання юнаків, які потрапили після бою в полон до більшовиків і у кількості 27 людей були ними страчені.
На похороні у Києві біля Аскольдової могили голова Української Центральної Ради Михайло Грушевський назвав юнаків, які загинули в нерівній боротьбі, героями, а поет Павло Тичина присвятив героїчному вчинкові вірш «Пам'яті тридцяти».
Трагічна загибель студентського куреня під Крутами стала символом патріотизму і жертовності у боротьбі за незалежну Україну.
У Лошкарівській школі проведено ряд заходів, присвячених вшануванню пам’яті загиблих в бою під Крутами. Прес – центром учнівського самоврядування випущено стіннівку «Вони стали на захист Батьківщини”, бібліотекарем оформлено тематичну виставку «Пам’яті героїв Крут», проведено диспут «Волі народної дзвін (Бій під Крутами 29 січня 1918 )» (9-10 кл. ЗДВР, класні керівники) та виховну годину, присвячену Дню пам’яті героїв Крут "Бій під Крутами - героїчна сторінка історії України" (1-11 кл. ЗДВР, класні керівники)

Заступник директора з ВР Ю.В.Сацик
Переглядів: 468 | Додав: Юлія_С | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]