10:01
День вишиванки - яскраве свято

Історія свята

День вишиванки – молоде свято. Святкування його розпочалось лише у 2006 році. Саме цього року у Чернівецькому національному університеті одна із студенток запропонувала відзначати Міжнародний день вишиванок. У 2006 році ця студентка, кілька її одногрупників та викладачів одягли вишиті сорочки. А вже наступного року до такої «акції» приєдналися набагато більше людей (учнів, студентів). Спочатку дане свято відзначалось лише у Чернівецькому університеті, але згодом стало вшановуватися у всіх навчальних закладах по всій Україні та стало національним.

17 травня, підтримуючи національні традиції, у нашій школі організовано та проведено Парад вишиванок. Учні та вчителі школи одягли вишиті сорочки.

Вчителями української літератури підготовлено пісні та вірші, які возвеличують вишиванку, як один із символів нашого народу.

Історія цього національного одягу дуже давня і сягає часів русичів, Київської русі. Звичайно, в той час не було тих традиційних вишиванок, що маємо сьогодні. Але саме тоді були закладені візерунки, символи, що й до сьогодні майстрині вишивають на сорочках. Ще давньогрецький філософ Геродот стверджував, що в одязі скіфів були вишиті символи. Кожен символ мав певне значення – силу, витривалість, мудрість, сонце, любов, вірність тощо. Нині вишиванки вже не мають такого містичного, сакрального значення, проте не стали менш актуальними та цікавими. До речі, до сьогодні багато символічних значень візерунків ще не є до кінця розтлумаченими.

ЗДВР Ю.В.Сацик

Переглядів: 331 | Додав: Директор | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]