14:08
Тиждень мови
Мова моя барвінкова, диво моє калинове…
«Найбільше і найдорожче добро в кожного народу – це його мова, ота жива сходинка живого духу, його багата скарбниця, розум, досвід, почування»,- писав Панас Мирний.
Шлях розвитку нашої мови – це тернистий шлях боротьби. Дуже багато жорстоких заборон пережила наша мова, але мужньо витримала всі знущання та заборони, а від часів царизму їх було 48 !
Подібного не знає історія жодної мови, жодної держави. Але рідна мова — вистояла! Тепер вона — державна мова, а Україна та її культура святкують своє відродження.
Щорічно 9 листопада відмічаємо День української писемності.
У Лошкарівській ЗОШ І-ІІІст. проведено тиждень української мови, присвячений цій даті. Учителями української мови та літератури І.Мудренко, Ю.Сацик, К.Шаховою складено план заходів, з яким ознайомили учнів та вчителів на лінійці-відкритті тижня мови. Кожного дня з 06.11 по 15.11 вчителями, шкільним бібліотекарем проведено ряд заходів, під час яких учні поглиблювали знання про процес становлення рідної мови, збагачували словниковий запас гарними українськими словами ввічливості.
9 листопада традиційно в Україні проводиться Міжнародний конкурс знавців української мови імені Петра Яцика. Учні нашої школи взяли активну участь у І етапі цього конкурсу.
Підсумком тижня української мови стало свято «Ну що б, здавалося, слова…», де було проведено цікаві вікторини, конкурси, учні 5-7 класів розповідали вірші, а учасники вокального гуртка «Акцент» дарували присутнім пісні про рідну мову. Закінчилося свято оголошенням результатів та нагородженням переможців конкурсу ім. П.Яцика та мовного марафону між класами. Фінальною крапкою стали слова відомого мецената : "Я був, є і залишатимусь українцем", - так завжди наголошував Петро Яцик, живучи далеко від України, в Канаді. Ми сподіваємося, що проведення таких заходів переконує учнів у тому, що не варто соромитися рідної мови, нехтувати нею, а з гордістю промовляти: «Я- українець і моя рідна мова – українська» .

Ю. Сацик, заступник директора з виховної роботи Лошкарівської ЗОШ І-ІІІст.

Виступ вокального гуртка «Акцент»
Переглядів: 524 | Додав: Юлія_С | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]