09:07
Ігри для розвитку уваги у дітей

Увага у дітей нерозривно пов'язана з такими якостями, як посидючість і зосередженість. Розвиваючи і підвищуючи стійкість уваги дитини, батьки одночасно допомагають їй оволодіти навиком зосередженості і стати більш посидючою. Добре розвинена увага у дитини - запорука успішного навчання в школі! Існує величезна кількість ігор, завдань і вправ на розвиток уваги у дітей.

Граючи в ігри на розвиток уваги з дітьми, використовуйте принцип «від простого до складного». Слідкуйте за тим, щоб завдання були не надто складні для дитини, щоб вона з ними справлялася і не втрачала віри в свої сили. Якщо інтерес дитини до гри пропав - не наполягайте, запропонуйте цю гру наступного разу. Не забувайте хвалити малюка за успіх і правильні відповіді.

Розвиток довільної уваги у дітей: гра «Мавпочки»
Для гри знадобляться два однакових набори з 5-7 кубиків. Чим молодша дитина, тим менша кількість кубиків має бути в наборі.

Перед початком гри задайте питання і розкажіть правила гри: «Хто знає, хто такі мавпочки?» - Запитайте дитину.- «А що мавпочки люблять робити найбільше? Найбільше мавпочки люблять передражнювати і повторювати все що бачать. Давайте пограємося в мавпочок. Я буду будувати, а ви повторюйте все за мною, і мої рухи і те, як я складаю кубики »

Потім починайте складати різні фігури і конструкції з кубиків, а діти за вами нехай повторюють. Для гри можна використовувати не тільки кубики, але і інші відповідні матеріали. Наприклад, рахункові палички, картки, деталі конструктора.


Розвиток довільної уваги у дітей: гра «Мавпочки танцюють»

У цю гру можна грати як вдома, так і на прогулянці або в будь-якому іншому місці. Це варіація на тему гри «Мавпочки», тільки без кубиків або інших допоміжних матеріалів.
Запропонуйте дитині копіювати всі ваші рухи так само, як це роблять мавпочки. І показуйте різні рухи: піднімайте руки, плескайте, присідайте і так далі. Рухи змінюйте і поступово швидкість зміни рухів збільшуйте.Дитина має встигати повторювати всі рухи за вами.

Розвиток довільної уваги у дітей: гра «Попелюшка»
Для гри знадобляться жменьки трьох різних круп: квасолі, гороху і сочевиці.
Змішайте по кілька горошин кожної крупи в невеликій мисці і запропонуйте дитині розібрати суміш з круп. Дитині треба буде вибрати з мисочки кожну крупу в окремі тарілочки, або просто купки.

Для трирічного малюка досить буде по 5-7 горошин квасолі і гороху. П'ятирічній дитині можна давати розбирати змішані рис, гречку і сочевицю.
У цю гру можна грати на кухні, поки мама (або хтось із дорослих) готує їжу. В такому випадку мама просить дитину, допомогти їй навести порядок.

Розвиток довільної уваги у дітей: гра «Стрибає жаба»

Для гри знадобиться аркуш паперу, на якому намальовано квадрат з 9 клітинок: 3 на 3. У центрі квадрата намалюйте або наклейте вирізану з паперу жабу.

Дорослий кладе лист перед малюком і пропонує йому подумки переміщати жабу по квадратах. Дорослий починає гру і говорить: «вгору», «вправо», «вниз», «вліво», «ще раз вліво». Дитині треба плеснути в долоні, коли жаба «вистрибнула» за межі квадрата. Після цього гра починається спочатку.

Перед початком гри переконайтеся, що дитина орієнтуються на аркуші паперу. Покажіть їй, де верх, низ, право і ліво. На прикладі поясніть малюкові, як стрибає жаба, показуючи олівцем на потрібні квадрати. Обов'язково покажіть, як жаба вистрибує за межі квадрата і що в цей момент треба плеснути в долоні.


Практичний психолог Степанова Н. В.
Переглядів: 365 | Додав: loshkarivskashkola | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]